Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σας στο site μας και για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της ιστοσελίδα μας. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική μας.
Στο hartorama.gr θα βρείτε τα καλύτερα ιστορικά βιβλία για την Ελλάδα και τον κόσμο που καλύπτουν εποχές από την αρχαιότητα έως τη νεότερη-σύγχρονη ιστορία. Eκατοντάδες βιβλία που αντικατοπτρίζουν τα σημαντικά γεγονότα, τους ηρωισμούς, τις κρίσεις και τις μεταμορφώσεις που έχουν σχηματίσει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Είτε ενδιαφέρεστε για την αρχαία ιστορία, τη μεσαιωνική περίοδο, τη νεότερη-σύγχρονη ιστορία, είτε για ιστορικές μελέτες και αφηγήσεις, σίγουρα θα βρείτε το ανάλογο βιβλίο που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και θα σας προσφέρει νέες γνώσεις και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.
Από τη γραφίδα του διεθνώς αναγνωρισμένου ιστορικού και συγγραφέα Τζάιλς Μίλτον προέρχεται η εκπληκτική και αληθινή ιστορία μιας ποικιλόχρωμης ομάδας αντρών και γυναικών από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες προκειμένου, με τα μέσα της διπλωματίας, να επιτύχουν τη δύσκολη προσέγγιση της απρόβλεπτης προσωπικότητας του Στάλιν, στη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το καλοκαίρι του 1941 ο Χίτλερ εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση, διαρρηγνύοντας μια συμμαχία την οποία ο Στάλιν θεωρούσε άτρωτη. Υπήρχαν βάσιμοι φόβοι πω...
Ο Ούγκο Μπος σχεδίασε τις στολές των ναζί;
Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη;
Ο Ναπολέων κατέστρεψε τη μύτη της Σφίγγας;
Σπόιλερ:
Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι «όχι».
«Ας φάνε παντεσπάνι» είπε η Μαρία Αντουανέτα, όταν ο λαός της Γαλλίας λιμοκτονούσε. Ή μήπως δεν ειπώθηκε ποτέ κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει ότι το γνωστό αυτό απόφθεγμα ανήκει στη γνωστή για τη σπάταλη ζωή βασίλισσα. Πώς δημιουργούνται άραγε οι ψεύτικες ιστορίες, ποια δυναμική έχουν και πόσο εύκολο είναι να τις καταρρίψουμε, μαθαίνοντας την αλ...
Το 1942 η Γκεστάπο μετέδωσε μια επείγουσα ανακοίνωση: «Είναι η πιο επικίνδυνη κατάσκοπος των Συμμάχων. Πρέπει να τη βρούμε και να την εξολοθρεύσουμε».
Ο στόχος τους ήταν η Βιρτζίνια Χολ, μια νεαρή γυναίκα από τη Βαλτιμόρη που κατάφερε να προσχωρήσει στην κατασκοπευτική οργάνωση γνωστή με το προσωνύμιο «Ministry of Ungentlemanly Warfare» του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η Χολ έγινε η πρώτη κατάσκοπος των συμμαχικών δυνάμεων που βοήθησε να ανάψει η φλόγα της γαλλικής αντίστασης, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο που διεξάγονταν έως τότε οι μυστικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Ακόμα κι όταν...
"Τον Αύγουστο του 1944, δύο περίπου μήνες πριν από την Απελευθέρωση, οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα από τα τελευταία τους μπλόκα στην Αθήνα. Ο Παύλος Μώτος συνελήφθη μαζί με εκατοντάδες άλλους και στάλθηκε ως εργάτης-όμηρος σε στρατόπεδο εργασίας, στο Κάισλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης....
Ο καταξιωμένος αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς μάς προσφέρει ένα νοσταλγικό ταξίδι στην εικοσαετία 1920-1940, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στις γειτονιές με τους ανθρώπους, τις χαρές τους, τα βάσανά τους, τις ελπίδες τους.
Οι άνθρωποι διασκέδαζαν διαφορετικά: Θέατρα, συνοικιακά σινεμά, χοροδιδασκαλεία, ταβέρνες και κουτούκια, τίποτα δεν έλειπε. Οι γυναίκες της γειτονιάς με τα κουτσομπολιά, τους κρυφούς πόθους και τα πάθη τους, οι πλανόδιοι κι οι γυρολόγοι με τα κόλπα τους, ο μπακάλης, ο φούρναρης, ο κουρέας, με τις ιστορίες τους, η φωνακλάδικη λαϊκή, οι μπ...
«Η μάχη του Σαρανταπόρου ήτον μία από τας μάχας που θα ομιλήση η Ιστορία» έγραφε ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο αρχηγός πυροβολικού της Στρατιάς Θεσσαλίας, στη γυναίκα του το 1912.
Η Ελλάδα πράγματι ξεκίνησε την πολεμική της εξόρμηση στις αρχές του 20ού αιώνα με «σιδηρά» ορμή και ακαταμάχητο επιθετικό πνεύμα. Οι εκστρατείες του 1912-13 αποτέλεσαν την κορύφωση των πόθων και των προσπαθειών ενός ολόκληρου αιώνα. Αναμφισβήτητα, το τελικό αποτέλεσμα των πολεμικών αγώνων της δεκαετίας 1912-1922 δεν ικανοποίησε τους Έλληνες.
Η εκατονταετηρίδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτε...
Ο Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ ήταν είκοσι δύο ετών όταν ξέσπασε ο Β? Παγκόσμιος Πόλεμος. Κατατάχθηκε στο Βασιλικό Πυροβολικό της Βρετανίας τον Οκτώβριο του 1939 και μέχρι το 1944 έφτασε στον βαθμό του συνταγματάρχη. Στην Ελλάδα κατέφθασε για πρώτη φορά ως αξιωματικός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής και συμμετείχε στις επιχειρήσεις που έγιναν μέχρι την εκκένωση της Κρήτης την άνοιξη του 1941. Από την Κρήτη έφυγε μαζί με τον διοικητή του, τον ταξίαρχο Έντι Μάγερς, για τη Στερεά Ελλάδα. Στις 25 Νοεμβρίου 1942 από κοινού με μέλη της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής και άνδρε...
Ο στρατός του Ξέρξη, καταστρέφοντας πόλεις και χωριά, θα έφτανε σύντομα και στην Αττική. Ο Θεμιστοκλής έπρεπε να πείσει τους Αθηναίους να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Ο χρησμός της Πυθίας έλεγε πως ένα «ξύλινο τείχος» θα έσωζε την πόλη. «Τα πλοία εννοεί! Να πάμε στη Σαλαμίνα!» φώναξε. Οι περισσότεροι πίστεψαν τον Αθηναίο ηγέτη και εγκατέλειψαν την πόλη. Στο στρατόπεδο των Ελλήνων στη Σαλαμίνα πολλοί επέμεναν να πολεμήσουν σε ανοιχτή θάλασσα. Ο Θεμιστοκλής όμως κατάφερε να πείσει τον αρχιστράτηγο Ευρυβιάδη να γίνει
η ναυμαχία στο στενό της Σαλαμίνας…...
Στους Φιλέλληνες ο Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ καταγράφει το φαινόμενο του φιλελληνισμού κατά τη δεύτερη και τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα. Προτού ο λόρδος Byron ανάψει τη φωτιά, μολονότι υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, δεν υπήρχε φιλελληνισμός. Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας αναδεικνύει τη γέννηση του φαινομένου, τα ποικίλα αίτια: η κλασική παιδεία, η Μεγάλη Περιήγηση, η αρχαία κληρονομιά, το στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανατολική Μεσόγειο και αναλύει το ευρύτερο χρονικό, καθώς και το γεωγραφικό πλαίσιο.
Για τους Έλληνες ο λόρδος Byron ήταν ένας ποιητής, ένας ήρωας ...
Μόλις οι Πέρσες έφτασαν στον Μαραθώνα,
απέναντί τους έβλεπαν βουνά, ενώ δεξιά τους
ένας βάλτος κάλυπτε μια μεγάλη έκταση.
Αυτό όμως που έκανε τους δυο στρατηγούς
να χαρούν ήταν η πεδιάδα.
«Το καλύτερο μέρος για να κινηθεί
το ιππικό μας» ψιθύρισε ο Δάτης
και ο Αρταφέρνης χαμογέλασε.
Η είδηση δεν άργησε να φτάσει στην Αθήνα.
Ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης ήξερε πως,
αν ήθελαν να νικήσουν τους Πέρσες, έπρεπε να
τους αντιμετωπίσουν στον Μαραθώνα.
Η μεγάλη μάχη δεν θα αργούσε να ξεκινήσει…...